Voorbereidingswerkzaamheden voor zaaien en/of planten

Kielman Grondverzet is u graag van dienst.

Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt voor langdurig plezier van gazon en tuin. Klinkt logisch, maar vaak worden er bij het vormgeven van uw tuin diverse stappen overgeslagen, wat niet zorgt voor een optimaal eindresultaat. Laten we als voorbeeld het zaaien van een (speel)gazon nemen. Voordat er überhaupt nagedacht kan worden over zaaien, is het zaak om goed naar de indeling en staat van uw toekomstige gazon te kijken. Ligt er momenteel een mosgazon of staan er ongewenste bomen of struiken? Zitten er kuilen of juist heuvels in het gazon en wilt u dit waterpas of met een natuurlijke glooiing? Het uitvlakken is belangrijk!

Het voorbereiden van het zaaibed

Hoe gaat dit in z’n werk? Nadat bestaande beplanting, verharding of een verwaarloosde grasmat zijn verwijderd, afgevoerd of ingegraven zijn, is het zaak het zaaibed voor te bereiden. In eerste instantie wordt het geheel met onze tuintrekker gefreesd en gecultiveerd. Dit laat de grond ademen, maakt een harde ondergrond luchtig en zorgt ervoor dat een regenbui diep in de bovenste grondlaag terecht kan. Nadat de grond netjes gefreesd is, is het zaak om te kijken hoe het zaaibed vlak getrokken kan worden en waar mogelijke glooiingen zich in het zaaibed zullen bevinden. Om dit uit te voeren hebben wij onze JCB knikmops beschikbaar, die uitgerust is met een vlakraam. Dit vlakraam wordt op de plaats van de bak gemonteerd en wordt via een zwevende hydraulische positie over het toekomstige zaaibed gehaald. Het feit dat er geen vaste hydraulische positie is, zorgt ervoor dat het vlakraam zich aanpast aan de ondergrond, in plaats van dat het vlakraam meebeweegt met de horizontale stand van de wielen. Meermaals baantjes rijden over de gefreesde grond resulteert vervolgens is een superstrak zandbed.

Keuze van zaaien en planten

Voordat er gezaaid kan worden, is het zaak het met de knikmops geëgaliseerde zandbed eerst rul te maken met de hark. Dit zorgt ervoor dat het graszaad in geultjes komt te liggen, en niet wegwaait bij wind. Het is verstandig om te zaaien 1 á 2 dagen voordat er regen voorspeld wordt. Op deze manier voorkomt u dat het graszaad wegwaait en elders dan gepland gaat kiemen. Ook zal er bij deze benadering het beste dichtheid van het gazon ontstaan, omdat u zelf het graszaad verdeeld. De mogelijkheid om te zaaien en te planten zijn vanzelfsprekend sterk uiteenlopend. Voor een gazon dat gebruikt wordt om op te spelen, adviseren wij een sportgazon. Dit is robuuster, duurzamer en kan tegen een stootje. Houdt u van een gazon met fijn gras met een mooie, diepgroene kleur, wat iets minder omgevingsbestendig is, maar wel een prachtig karakter aan uw tuin geeft, dan adviseren wij graszaad voor het siergazon. In overleg met u wordt besproken wat de beste keuze voor uw situatie is. Dit geldt ook voor beplanting: zoekt u een onderhoudsvriendelijke tuin, of haalt u juist voldoening uit en bijhouden, snoeien en trimmen van struiken, heggen en andere beplanting. Alles in in principe mogelijk. En zo lang de voorbereiding netjes gedaan is, zal bij oplevering altijd een nette situatie geboden worden.

Hoe ziet het vlakraam op de knikmops er uit?

Kort gezegd, zo:

Kunnen we u van dienst zijn?

We vernemen het graag! Vul het onderstaande formulier in, dan staan we u graag te woord.